Ünnepség - 40 éves a Vándorfy János Honismereti Szakkör

Negyven éve alakult meg a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör
2016-03-01 11:37:56
 
A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör idén ünnepeli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. A szakkör az évforduló alkalmából február 27-én ünnepséget szervezett Jászapátin, amelyre meghívták a jászdózsai, jászágói, jászkiséri, jászjákóhalmi, kocséri és kunszentmártoni honismereti szakkörök képviselőit.
 
Az ünnepség szentmisével kezdődött a Kisboldogasszony Római Katolikus Templomban, ahol Kladiva Imre esperes-plébános, címzetes kanonok méltatta a névadó Vándorfy János plébános munkásságát. A szentmisén megemlékeztek a szakkör elhunyt tagjairól is. A templomban adták át az idei Vándorfy János díjat. Idén ketten kapták meg az elismerést a honismeret területén végzett kimagasló munkájukért. Posztumusz Vándorfy díjat kapott Berki István, volt csatornaőr, aki aktívan részt vett a jászapáti honismereti szakkör megalapításában és szakkörvezetői feladatokat látott el. A díjat lánya, Pádár Miklósné Berki Ottília vette át az ünnepségen. Vándorfy díjjal ismerték el Mihályi József tevékenységét, aki 1995 óta vezeti a Vándorfy János Honismereti Szakkört. A szentmisét követően Kovács Béla nagyüzemi konyháján folytatódott a rendezvény. Mihályi József köszöntötte a meghívottakat, majd Farkas Ferenc Jászapáti polgármestere méltatta a szakkör értékőrző tevékenységét.
 
alt

 
A köszöntők után Illés Anita bemutatta „A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör negyven éve” című kiadványt, amely az évfordulóra jelent meg a Jászapátiak Baráti Egyesülete kiadásában. A könyvben megemlékeznek a névadó Vándorfy János életéről, munkásságáról, a szakkör elmúlt 40 éves tevékenységéről kiemelve az elmúlt öt év eseményeit és a szakkör kapcsolatait. A kiadvány gazdag arcképcsarnokkal mutatja be a honismereti munkában részt vevő szakköri tagokat és a szakmai támogatókat. Az események képekben című fejezetben pedig régi fényképeken jelenik meg a honismereti szakkör története a tanyamúzeum építésétől kezdve a honismereti találkozókon, kirándulásokon, aratónapi rendezvényeken át a kiadvány készítéséig.
 
A könyvbemutatót Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgatójának előadása követte, amelyben felidézte a Jász Múzeum és a honismereti mozgalom kapcsolatát. Kiemelte, hogy a Jászság elsőként lépett be a honismereti mozgalom értékmentő munkájába. 1963-ban Jászjákóhalmán alakult meg az első honismereti szakkör, majd követte Jászágó, Jászfényszaru, Jászárokszállás, Jászkisér és 1976-ban Jászapáti. Hortiné dr. Bathó Edit a szakkörök értékmentő, értékőrző munkájával kapcsolatban hangsúlyozta: fontos, hogy a múlt értékeit a jelen kor értékeivel harmóniába hozzuk. Az ünnepségen a baráti szakkörök képviselői kedves szavakkal és ajándékokkal köszöntötték a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkört. A szakkör tagjai külön köszönetet mondtak Mihályi Józsefnek a honismereti szakkör vezetéséért és Dr. Suba Györgynének a titkári feladatok ellátásáért.
 
alt
 
 
A rendezvényen részt vett Kunszentmárton delegációja is, Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Józsa László helytörténész, díszpolgár és Vass Zoltán, tankerületi igazgató és felesége. Józsa László visszaemlékezett arra, hogy 297 éve jászapáti családok telepedtek le az elnéptelenedett vidéken és a betelepülő jászoknak köszönhető Kunszentmárton újra alapítása. Ahogy fogalmazott: a kunszentmártoniak altterületileg kunok, de lélekben jászok. Wenner-Várkonyi Attila köszöntötte a jászapátiakat és meghívta a Vándorfy János Honismereti Szakkört a Kunszentmárton újra alapításának három év múlva esedékes 300. évfordulója alkalmából szerveződő emlékünnepségre. A rendezvényt néptáncbemutató, finom ebéd és jó hangulatú baráti beszélgetés zárta.
 
A Vándorfy János Honismereti Szakkör 40. évfordulójára szervezett ünnepséget támogatta: Jászok Egyesülete, Jászapáti 2000 Mg. Zrt., Jászapátiak Baráti Egyesülete, Mihályi József, Nagy és Társa Kft., Vincze Miklós.
 
A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör negyven éve könyv megjelenését támogatta a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. A könyv írásában, szerkesztésében segítettek: a szakkör tagjai, dr. Suba Györgyné, Szikszai Ferencné, Mihályi Mónika, Illés Anita. A kiadvány lektorálta Dr. Kalmár Pálné.


A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör negyven éve című kiadványt március végén vehetik kézhez az előfizetők.
 
A Jászok Egyesülete, dr. Dobos László támogatásával elkészült a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör honlapja: www.vandorfy.hu.
 
I.A.
 
alt
 Forrás: WWW.TUTIHIR.HU


 
Impresszum       Cookie szabályzat
(c) vandorfy.hu, 2015

Készítette:
Com&Com2005 Bt, Bagi László